ponedjeljak, 21. rujna 2009.

Raspjevani prijatelji...



Zamislite da vas jednog jutra umjesto ptičjeg pjeva probudi tišina.Ne bi livam se učinilo da nešto nedostaje.Da se to ne dogodi kada uređujemo vrt trebamo misliti i na naše raspjevane prijatelje koji nas ujutro bude.
PRIRODNA PREHRANA:- Ptice jako vole jesti plodove i sjemenke sa grmlja,stabala,trajnica i ljetnica,ali također kukce i ličinke.Najviše se morati paziti na zimske dane kada je hrane sve manje,tada zasadite u vrt koje zadržavaju plodove cijelu zimu. To su primjerice,ukrasne jabuke i trnine,čiji su plodovi jestivi i kada na njih padne mraz.Važan izvor hrane su sjemenke različitih ukrasnih trava i cvijetnica,kao što su češljugovina,suncokret,čahure na biljci ostavite cijelu zimu ,do proljeća.
ZA GRADNJU GNIJEZDA: Pticama je potrebno drveće i grmlje.Neke se ptice gnijezde u gustim grmovima i stablima, kao što su grab i javor klen.Puno su bolji trnoviti grmovi poput gloga i trnine. Pticama su privlačne jako široke ,starije živice koje mogu biti šišane ili slobodnog rasta.Važno je znati ,da se živice nesmiju rezati dok se ptice gnijezde, a to je od početka ožujka, pa do kraja lipnja.
MLADE PTICE ZA RAST TREBAJU:Hranu bogatu bjelančevinama koju dobivaju od kukaca i njihovih ličinki.Mnoge se ptice hrane kukcima koji jedu štetočine, ili same love štetočine,taj se lanac ne smije prekinuti.Odreknite se upotrebe kemijskih zaštitnih sredstava i tako ćete pomoći pticama jer će u vašem vrtu oživjeti svijet kukaca kojima se hrane neke vrste ptica.
KUPANJE JE PTICAMA POTREBA I UŽITAK: Zato u vrtu uvijek imajte plitku zdjelu sa svježom vodom. Poznato je da ptice čiste perje od nametnika i pomoću pijeska,zato im možete i napraviti pješčanik na suncu zaštićen od mačaka.

Nema komentara:

Objavi komentar